Dénes Hegybirtok sághegyi Rajnai Rizling 2015

Dénes Hegybirtok sághegyi Rajnai Rizling 2015

2.890 Ft
Gyártó:
száraz fehérbor , Dénes Hegybirtok sághegyi Rajnai Rizling 2015, 2.890 Ft,

Leírás és Paraméterek

Érdekesség: Aligha van még egy olyan szőlőfajta, amely olyan ékesen szól a termőhelyéről, mint a Rajnai rizling. Ez a fajta híven tükrözi vissza a terroir tulajdonságait, amelyen termett, anélkül, hogy feladná saját identitását és tipikus fajtajegyeit. A rizling – a nemzetközi borvilág csak így ismeri - erősségét a különböző tényezők összjátéka adja: a finom, elegáns árnyalatok és sokrétű aromák, az időnként szinte táncolóan könnyed és összetett savak és a tiszta gyümölcsösség találkozása. A szőlőfajtát a Nagy-Somlói Borvidéken fekvő Ság-hegy nyugati oldalán telepítettük újra azzal a szándékkal, hogy az 1900-as évek elejének termőhelyi szőlőösszeírásai szerint akkor még igen népszerű fajtát, ismét kipróbáljuk. 
Szőlő: Rajnai rizling 100%
Alacsony kordonon, Guyot-metszéssel, 0,7-1,0kg/tőketerheléssel termesztett. Az ültetvények talaja vulkanikus alapkőzeten kialakult, közepesen kötött, agyaggal és pannon mészüledékkel kevert barna erdőtalaj és fekete nyirok. A Ság-hegy derekán (Btf. 200m), a Kakasdomb magasságában, délnyugati kitettségű, széljárta meleg platón találhatók a szőlők.
Alkoholtartalom: 11,5-12,5% vol. a maradékcukor mennyiségtől függően
Feldolgozás: A szőlőt általában október elején szüreteljük. A kizárólag egészséges, teljes érettségben lévő fürtöket bogyózzuk és zúzzuk, majd rövid áztatást követően kíméletesen préseljük. A mustot hűtött, zárt koracél tartályokban ülepítjük. Nyálkázás után részben hűtött erjesztő tartályban, részben hordókban erjesztjük, 1-2 hónapot finom seprőn hagyjuk állni. Legalább hat hónapos hordós érlelést követően palackozzuk és további három hónapon át, palackban pihentetjük.
Leírás: Színe a zöldessárgától a szalmasárgába hajló. Illatában friss gyümölcsös, barackos aromák, de már jelen van a mineralitás. Hömpölygő citrusos ízek, sós áttörésekkel, ennek kontrasztjaként a maradék cukrot tartalmazó tételeknél virágos édesség. Szép és összetett savkészlet, közepesen hosszú, igazi terroir bor.
Gasztronómiai párosítás: Gomba leves, zöldséges előételek, borjúhúsból készített ételek, hideg sültek kísérőjeként ajánljuk.
Ételajánlat: Borjúsült zöldség-ágyon.

Kapcsolódó termékek