Menü
Ön itt jár: > > > >

Dénes Hegybirtok sághegyi Furmint 2013

Ár:
2.890 Ft
Elérhetőség: Szállítás alatt
Várható szállítás: 2019. július 29.
Gyártó:
száraz fehérbor , Dénes Hegybirtok sághegyi Furmint 2013, 2.890 Ft,
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Érdekesség: Nagyszerű évjáratban született szűz termésből az első forgalomba kerülő furmintunk! A Ság hegyen a filoxéra pusztítását követően felhagytak a fajta termesztésével, így több mint 120 év múltán visszatelepítettként tarthatjuk számon, már csak ezért is nagyon örülünk érkezésének! Furmint ültetvényeink a hegyen három vágóban találhatók 200-250 Btf. magasságban Ny-DNy-i kitettségben. A vágókban a talajok is eltérőek: vulkanikus eredetű bazalt- és tufa törmelékes, agyagbemosódásos és homokkal keveredett barna erdőtalajok. 
Szőlő: Furmint 100%
Alacsony tőkeformán Guyot metszéssel, visszafogott 1,0-1,2kg/tőke terheléssel termesztett. Ezt a termést a többi ültetvényben szüretelt szőlőtől különválasztva dolgozzuk fel, továbbá a must és borkészítés során is teljesen elkülönülten kezeljük. Az ültetvények talaja vulkanikus alapkőzeten kialakult, közepesen kötött, agyaggal kevert barna erdőtalaj ill. laza szerkezetű bazalttal és vulkáni hamuval keveredett lejtőtörmelékes talaj. A Ság-hegy szoknyáján (Btf. 150-200m) a Kakasdomb oldalában és a derekától felfelé különleges adottságú vágókban (Btf. 200-250m), délnyugati fekvésű lejtőkön találhatók.
Alkoholtartalom: 12,5-13% vol.
Feldolgozás: A pincészet birtokbora, amelyhez 2099-ben október 17-18-án szüreteltük a válogatott, kizárólag ép szőlőt. 48 órás héjon áztatást követően hagyományos fakosaras présben préseltük, majd a mustot nyálkáztuk és 500 literes fahordóba töltöttük. Saját, természetes élesztőjével erjedt ki spontán módon - ezért is a közel 6 g/l maradékcukor. Érlelés: finom seprőn 9 hónapig természetes almasav bontással, majd fejtés után további 3 hónap hordózás.
Leírás: Tipikus termőhelyi bor, amelyben a furmint mézes-fűszeres karaktere mögött a borvidékre jellemző ásványosság húz szép hosszú ívet. Gazdag, tartalmas, mégis elegáns. Harmonikus, lekerekedett tétel, melynek savai és alkoholja szépen egyensúlyoz a szinte észrevétlen maradékcukorral.
Gasztronómiai párosítás: Önállóan fogyasztva, baráti borozgatáshoz nem csak férfitársaságban! A furmint - ősi kárpát-medencei szőlőfajtaként - a régi magyar (XIX.sz.) konyha hús- és káposztaételeihez ajánlott.
Ételajánlat: Székelykáposzta vagy töltött káposzta sok-sok húsgombóccal.
Felszolgálás: Nagy méretű, széles és magas tulipán formájú pohárban, 12-13°C-ra lehűtve. Palacknyitást követően javasoljuk 30-40 percig levegőztetni vagy decanterbe önteni.

Keresés