Menü
Ön itt jár: > > > >

Dénes Hegybirtok Olaszrizling 2014

Ár:
2.890 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2019. március 26.
Gyártó:
száraz fehérbor , Dénes Hegybirtok Olaszrizling 2014, 2.890 Ft,
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A birtok zászlósbora. A termőtájra leginkább jellemző Olaszrizling fajta több mint egy évszázada a Ság-hegy meghatározó borait adja. Termesztése az ősi, a Balaton-felvidéken elterjedt hegyvidéki bakműveléssel rendkívül tömör, nagy testű borokat eredményez. A birtok délnyugati fekvésű dűlőiben, különösen a hegy válla alatt található (Btf. 200-250m) közel száz éves öregtőkékről szűrt bora hamisítatlan sághegyi. Semmi sem mutatja jobban az itteni bazalt terroir különleges értékeit, mint a rizling, ebben a fekvésben.
Az öt millió éves Ságsomlyó vulkán szoknyáján körbe futó szőlőültetvényekről a Dénes Hegybirtok kínálja I. Vilmos császár, Bismarck kancellár és öregapáink kedvenc nedűit.
Szőlő: Olaszrizling 100%
Középmagas kordonon rövid csapos metszéssel, visszafogott 0,7-1,0kg/tőke terheléssel termesztett. A bakművelésű öregtőkék gyakran csak egy vagy két fürtöt nevelnek. Ezt a termést a többi ültetvényben szüretelt szőlőtől különválasztva dolgozzuk fel, továbbá a must és borkészítés során is teljesen elkülönülten kezeljük. Az ültetvények talaja vulkanikus alapkőzeten kialakult, közepesen kötött, agyaggal kevert barna erdőtalaj ill. laza szerkezetű bazalttal és vulkáni hamuval keveredett lejtőtörmelékes talaj. A Ság-hegy szoknyáján (Btf. 150-200m) a Kakasdomb oldalában és a derekától felfelé különleges adottságú vágókban (Btf. 200-250m), délnyugati fekvésű lejtőkön találhatók.
Alkoholtartalom: 13-14% vol.
Feldolgozás: A szőlőt általában október második felében szüreteljük. A teljes érettségben lévő szőlő mellett a magasabb cukortartalmú töppedt, vagy botrytiszes szőlőszemeket tartalmazó egész fürtöket együtt préseljük. A mustot hűtött, zárt koracél tartályokban ülepítjük. Nyálkázás után 5hl-es nagyhordókban erjesztjük, és hosszú finom seprőn tartással érleljük. A jellemzően kilenc hónapos hordóban fejlődést követően palackozzuk, majd minimum három hónapon át pihentetjük.
Leírás: Színe zöldessárga, mozgása olajos. Illatában fehér akác, citromhéj és vanília. A virágos kortyot a bazalt sós-édes-keserű ásványossága selyemként fonja körül. Dűlőszelektált változatai önálló egyéniséggel bírnak. Gazdag savainak köszönhetően hosszan érlelhető, évek, sőt évtizedek múltán is páratlan élményt nyújt. Rendkívül hosszú, tömör, testes bor.
Gasztronómiai párosítás: Elsősorban sertés- és mangalicasültekhez, magyaros ízesítésű fűszeres húsokhoz ajánljuk. Testesebb változatai kitűnő kísérői a belsőségekből és borjúból készült ételeknek. Különlegességként, nagy szemű érett eperrel is kínálható extrakt-édes bora.
Ételajánlat: Kemencében sült mangalica csülök resztelt burgonyával és párolt káposztával; Borjúpörkölt tejfölös vasi dödöllével;
Felszolgálás: Nagy méretű, széles és magas tulipán formájú pohárban, 13-14°C-ra lehűtve. Palacknyitást követően javasoljuk 30-40 percig levegőztetni vagy decanterbe önteni.

Keresés